Inspiratie

Nokverhoging of dakkapel: wat is het verschil?

U wilt meer ruimte in uw huis creëren zonder in te leveren op uw tuin? Wellicht heeft u een zolder die een laag plafond heeft en alleen als opslag of minimaal wordt gebruikt.

U kunt kiezen voor een nokverhoging of een dakkapel om meer vierkante meters woonplezier te krijgen en uw bestaande bouw optimaal te benutten! We leggen het verschil tussen een nokverhoging en een dakkapel voor u uit.

Een dakkapel

Een dakkapel is een uitbouw op zolder waarbij een puntdak in ‘de breedte’ uitgebouwd wordt. Er zijn dakkapellen met een schuin dak, een plat dak en soorten waarbij de nok een- of tweezijdig is verhoogd.

Met een dakkapel creëert u meer ruimte op zolder en zorgt u voor meer lichtinval. U kunt kiezen uit diverse materialen, glas, kozijnen en afwerkingsmogelijkheden.

Een nokverhoging

Een nokverhoging wordt net als bij een dakkapel op een schuin dak geplaatst. Het verschil is dat een nokverhoging – de naam zegt het al – de nok van het dak verhoogt. De zolder wordt hiermee verruimd én verhoogd. Voor een nokverhoging heeft u altijd een vergunning nodig.

Heeft u een plat dak? Dan kunt u wellicht ook een dakopbouw plaatsen, u plaatst dan een volledige verdieping bovenop uw bestaande woning.

De beste keuze voor u

Om u te helpen een keuze te maken tussen een nokverhoging en een dakkapel zetten we hieronder de belangrijkste voordelen op een rijtje.

Voordelen dakkapel:

  • Het bouwproces is sneller voltooid waardoor u minder lang overlast ondervindt;
  • Een dakkapel is financieel een stuk aantrekkelijker;
  • Geeft met een kleine ingreep meer comfort.

Voordelen nokverhoging:

  • U krijgt zoveel mogelijk ruimte en licht;
  • Uw woning is meer waard dan met een dakkapel;
  • Het is visueel aantrekkelijk.